pyszne gołąbki bez zawijania
11 maja, 2024Spis Treści
Strona: pyszne gołąbki bez zawijania
kategoria tematyczna: pyszne gołąbki bez zawijania
Pyszne gołąbki bez zawijania
Składniki:
– 1 główka kapusty
– 500g mięsa mielonego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 szklanka ryżu
– 2 jajka
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz, przyprawy do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kapustę drobno poszatkować, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
2. Mięso mielone podsmażyć z posiekaną cebulą i czosnkiem.
3. Ryż ugotować.
4. Po ostudzeniu mięsa dodać do niego jajka, ryż, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i inne przyprawy.
5. Kapustę osączyć z wody i pokroić na mniejsze kawałki.
6. Na każdym liściu kapusty położyć porcję farszu i zwinąć w kształt gołąbka.
7. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać wodą i dusić w piekarniku przez około godzinę.
Podanie:
Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym, śmietaną lub kiszoną kapustą. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealne danie na obiad lub kolację, które z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Smacznego!
Zobacz polecaną stronę pyszne gołąbki bez zawijania
Podoba Ci się wpis daj ocenę i napisz komentarz o pyszne gołąbki bez zawijania