Masło orzechowe
9 kwietnia, 2022Czy masło orzechowe naprawdę jest dla Ciebie dobre?
Wątpisz, czy masło orzechowe naprawdę jest dobre dla twojego zdrowia i sylwetki? W tym artykule podzielimy się kluczowymi faktami na temat profilu odżywczego tego popularnego oleju z orzechów!
Masło orzechowe zajmuje szczególne miejsce w mojej diecie i chyba nie jestem osamotniona w swojej miłości do tego cudownego produktu. Jak tylko nie zostanie użyty! Słodycze jedzą go z grzankami chlebowymi w połączeniu z dżemem owocowym lub czekoladą, smakosze z pikantnym serem lub tartym selerem, a niektórzy eksperymentatorzy dodają go do ostrego sosu do kebabów z kurczaka, a nawet rozprowadzają na kanapkach!
Ale zalety masła orzechowego nie ograniczają się do jego niezrównanego smaku. Masło orzechowe to przede wszystkim pożywny, zdrowy tłuszcz. Jednak wiele osób unika spożywania masła orzechowego w obawie, że może ono zaszkodzić ich sylwetce i wpłynąć na przyrost masy ciała.
Pozbądź się wątpliwości i nieporozumień! W tym artykule powiemy Ci prawdę o zaletach tego niedocenianego suplementu diety.
Spis Treści
A co z kaloriami?
Fakt, że większość ludzi „z pudełka” wymienia masło orzechowe jako środek zaburzający dietę, wynika z jego wysokiej zawartości kalorii. Nic dziwnego, tylko dwie łyżki masła orzechowego zawierają aż 200 kalorii! W zależności od diety i odpowiedniego RDA, dla niektórych osób może to być około 10% RDA. Weź jedną lub dwie miarki masła orzechowego, a szybko przekroczysz połowę dziennego spożycia kalorii. Tak więc masło orzechowe – jak wszystkie orzechy i rośliny strączkowe – powinno być spożywane z umiarem.
Dobre wieści
Pamiętaj, że aby czuć się dobrze i zachować zdrowie, musisz spożywać wystarczającą ilość zdrowych tłuszczów o dowolnej wartości kalorycznej!
Tak, masło orzechowe jest rzeczywiście wysokokaloryczne, ale nie jest to powód, aby całkowicie wyeliminować je z diety. Pod koniec dnia zmiana wagi jest podyktowana różnicą między całkowitym spożyciem kalorii a wydatkami kalorii. Dlatego bez względu na to, czy pozwalasz sobie na spożywanie 1800, 2400 czy 3000 kalorii dziennie, przy odpowiedniej aktywności fizycznej, masło orzechowe idealnie wpasuje się w każdy plan posiłków. A wysoka zawartość tłuszczu może nawet pomóc Ci poczuć się pełniejszym przy mniejszej ilości jedzenia. Podobnie jak w przypadku każdej wysokokalorycznej żywności, kluczem jest umiar.
To, czego nigdy nie powinieneś robić, to spożywać nadmierne ilości masła orzechowego, zakładając, że jest ono dobrym źródłem białka. Nawet przy 4 gramach białka na łyżkę masła orzechowego, masło orzechowe nadal jest przede wszystkim źródłem kalorii, zdrowego tłuszczu, a nie białka.
Tłuszcz nasycony
Oprócz wysokiej zawartości kalorii, niektórzy ludzie są również zaniepokojeni wysoką zawartością tłuszczów nasyconych w maśle orzechowym. Tłuszcze nasycone były kiedyś uważane za jedną z głównych przyczyn chorób serca i były niemal demonizowane przez osoby z nadwagą. Z tego powodu od kilkudziesięciu lat wiele osób unika spożywania masła orzechowego. Ale to nie znaczy, że ich strach był uzasadniony. Co więcej, jak to często bywa, „ulepszone”, o obniżonej zawartości tłuszczu wersje masła orzechowego, które się pojawiły, różnią się od oryginału smakiem i wartościami odżywczymi na gorsze i są znacznie bardziej szkodliwe dla zdrowia.
Prawda jest taka, że tłuszcze nasycone nie są źródłem wszelkiego zła i podstawową przyczyną chorób serca. W rzeczywistości są nawet korzystne dla prawidłowej produkcji niezbędnych hormonów i witamin, w szczególności testosteronu i witaminy D.
Masło orzechowe jest również bogate w „dobre” tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Jedna porcja (dwie łyżki stołowe) dostarcza 8 gramów tłuszczów jednonienasyconych i 4 gramy wielonienasyconych. „Dobre” tłuszcze pomagają obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i obniżyć ciśnienie krwi. Mają również właściwości przeciwzapalne, które mogą przyspieszyć regenerację po treningu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.
Jak wybrać odpowiednie masło orzechowe?
W idealnym świecie jedynym składnikiem masła orzechowego byłyby orzeszki ziemne. W końcu masło orzechowe to tylko pasta z startych orzeszków ziemnych, prawda? W rzeczywistości oczywiście jest to dalekie od przypadku. W produkcji olejów orzechowych stosuje się szeroką gamę dodatkowych składników, których proporcje różnią się w produktach różnych marek.
Wybierając masło orzechowe, nie daj się nabrać na etykietę „niskotłuszczowe”. Większość niskotłuszczowych produktów spożywczych kompensuje tę redukcję, dodając cukier i częściowo uwodornione oleje – lub tłuszcze trans – które sieją spustoszenie w zdrowiu. Lepiej korzystaj z zalet pełnego niesłodzonego masła orzechowego o naturalnym orzechowym smaku!
W ostatnim czasie producenci starają się przyciągnąć uwagę kupujących nowościami – aromatyzowanymi olejami arachidowymi np. rodzynkami, cynamonem, białą czekoladą czy bananem. To jest smaczne? Oczywiście, że jest pyszne! Ale te aromatyzowane oleje arachidowe nie są zdrowsze niż zwykłe ciasta i cukierki. Należy pamiętać, że cukier, węglowodany i inne niezdrowe, sztuczne stabilizatory są dodawane do masła orzechowego, aby dodać smaku.
W porównaniu do oleju migdałowego
Porównując olej arachidowy i migdałowy, często twierdzi się, że ten ostatni zapewnia więcej korzyści zdrowotnych i wydajnościowych. Niektórzy uważają, że niewielka różnica w podstawowych składnikach odżywczych, takich jak witamina E i żelazo, wystarczy, aby przechylić szalę na korzyść olejku migdałowego. Tak, dla porównania porcja oleju migdałowego dostarcza 25 mg witaminy E, a porcja masła orzechowego tylko 10 mg, ale to nadal stanowi 50% zalecanego dziennego spożycia.
Ale co z wyższą zawartością selenu i witaminy B-3 w maśle orzechowym? Selen jest silnym przeciwutleniaczem, a witamina B-3, znana jako niacyna, odgrywa ważną rolę w produkcji energii i metabolizmie tłuszczów w organizmie.
W rzeczywistości oba oleje są wymienne i dostarczają dużo zdrowych tłuszczów i niezbędnych mikroelementów. Wszystkie masła orzechowe – orzechowe, migdałowe, nerkowca i orzechowe – mają wiele wspólnych cech. Jednak moje serce należy do pachnącego masła orzechowego. I Twoje?
Wypróbuj różne masła orzechowe i wybierz własne!