ljuti umak za kebab

11 maja, 2024 0 przez Doradca Filmowy

Strona: ljuti umak za kebab

kategoria tematyczna: ljuti umak za kebab

Jak zrobić pyszny i pikantny ljuti umak do kebaba?

Ljuti umak to pikantny sos, który doskonale komponuje się z kebabem. Jeśli chcesz przygotować go samodzielnie w domu, to ten przepis jest dla Ciebie!

Składniki:

– 5 papryczek chili
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 1 łyżeczka cukru
– sól
– pieprz
– oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Papryczki chili umyj, osusz i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w drobną kostkę.
2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
3. W rondelku rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone papryczki chili i smaż przez kilka minut.
4. Następnie dodaj przeciśnięty czosnek, ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz. Całość mieszaj przez kolejne kilka minut.
5. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij rondel z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
6. Gotowy ljuti umak przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Jak podawać ljuti umak do kebaba?

Gotowy sos ljuti umak możesz podawać do kebaba na boku lub polewać nim cały posiłek. Jego pikantny smak doskonale uzupełni aromatyczne mięso i warzywa. Możesz także wykorzystać ten sos do innych potraw, aby dodać im ostrości i charakteru.

Podsumowanie

Teraz wiesz, jak przygotować pyszny i pikantny ljuti umak do kebaba. Zastosuj ten przepis podczas przygotowywania kebaba w domu i zaskocz swoich gości wyjątkowym smakiem! Nie zapomnij dostosować ilości papryczek chili do swoich preferencji ostrości. Smacznego!

 

Zobacz polecaną stronę  ljuti umak za kebab

Podoba Ci się wpis daj ocenę i napisz komentarz o ljuti umak za kebab