Kebab – Sprawdź jak wybrać dobry kebab oraz na co zwrócić uwagę wybierając lokal i go zamawiając!

Kebab – Sprawdź jak wybrać dobry kebab oraz na co zwrócić uwagę wybierając lokal i go zamawiając!

9 kwietnia, 2022 0 przez Doradca Filmowy

Kebab to jedno z najbardziej ulubionych dań ulicznych typu fast food przez Polaków. Bardzo często wybieramy kebab na szybką przekąskę, będąc na mieście lub wybieramy nieco większe kebaby zjadając je na obiad lub kolację. Wybierając jednak lokal i sam kebab warto zwrócić uwagę na kilka elementów, by wybrać smaczne i zdrowe jedzenie. W tym tekście podpowiadamy, na co zwrócić uwagę wybierając kebaba, aby nasze danie było trafionym wyborem.

Sprawdź opinie i sam lokal

Pierwszym krokiem jeśli chcemy kupić i zjeść kebab jest wybranie odpowiedniego lokalu. Jeśli nie jesteśmy jeszcze w domu lub mamy komfortowy dostęp do internetu na telefonie warto sprawdzić wszystkie najbliższe lokale z kebabem w naszej okolicy. Możemy zrobić to np. na Mapach Google, wpisując w wyszukiwarkę Map odpowiednie hasło. Dzięki temu zobaczymy, jakie lokale są dostępne w pobliżu nas, a także będziemy mogli zobaczyć zdjęcia czy przeczytać opinie o nich. Da nam to pewnego rodzaju pogląd na sytuacje.

Jeśli wybierzemy wstępnie pewne lokalne lub jesteśmy już na mieście i chcemy kupić kebab, warto również ocenić sam lokal przed wejściem do niego. Na tej podstawie wbrew pozorom możemy wywnioskować bardzo dużo informacji. Jeśli lokal jest nowy, czysty i posiada jakościowe elementy wyposażenia, istnieje duża szansa, że na podobnym poziomie będzie znajdowała się również kuchnia tego lokalu. Analogicznie jeśli lokal jest w złym stanie i nie zachęca do skorzystania, sama usługa może być na podobnym poziomie. Warto wybierać również lokale, które cieszą się największą popularnością i mają najwięcej ocen, opinii i panuje w nich największy ruch. Dzieje się tak nie bez powodu i jeśli nie mamy żadnej wskazówki, warto pójść za tłumem, który z pewnością przetestował dane miejsce wiele razy.

Nie kupuj kebabu tuż po otwarciu

Kolejną przydatną wskazówką jest to, aby nie kupować kebabu tuż po otarciu lokalu. Bardzo często zdarza się, że w pierwszej godzinie lub dwóch godzinach pierwsi klienci, otrzymują odgrzane mięso z dnia poprzedniego. Lokale zazwyczaj nie marnują jedzenia i nie wyrzucają mięsa, które zostało skrojone wczoraj wieczorem przed zamknięciem, a sprzedają je w pierwszej kolejności dnia następnego. Choć nie powinniśmy się zatruć, gdyż jest to bardzo krótki okres czasu, odgrzewane mięso nie będzie miało takich samych walorów smakowych jak upieczone i skrojone na tuż przed naszym przyjściem.

Sprawdź jakie mięso jest do wyboru

Jedną z najtrudniejszych decyzji, jaką musimy podjąć po przybyciu do lokalu z kebabem, jest to, jakie mięso wybrać. Zazwyczaj jest to mięso z kurczaka lub wołowiny. Rzadziej możemy spotkać mięso z baraniny lub indyka. Niezależnie od tego, jakiego mięsem jesteśmy fanami, warto zwrócić uwagę na ilość mięsa kręcącego się na opiekaczu. Jeśli mięsa tego jest duża ilość np. połowa lub więcej, możemy wybrać je bez obaw. Jeśli jednak na opiekaczu opieka się końcówka kebabu, warto zrezygnować z wybierania takiego mięsa. Pierwszym powodem, dla którego warto tak zrobić, jest fakt, iż końcówki mięsa — znajdujecie się najbliżej papierowej pałki, na której jest osadzone, może mieć nieco gorszy smak. Kawałki te będą również niedokładnie skrojone i mogą nie być plastrami, a właśnie kawałkami słabiej upieczonego mięsa, które odpadły. Ważnym powodem, aby nie wybierać końcówki mięsa jest to, że mięso takie jest wielokrotnie mrożone. Zazwyczaj cały kebab może starczać danemu lokalowi gastronomicznemu na kilka dni. Codziennie przed zamknięciem jest ono chłodzone i mrożone, a następnego dnia zakładane na opiekacz na nowo i podsmażane. Procedura ta wymaga przynajmniej godzinnego schładzania mięsa do temperatury pokojowej przed zamrożeniem. Jeśli proces ten będzie przeprowadzony nieprawidłowo, a mięso zostanie zamrożone np. jako ciepłe, może się zepsuć. Przy wielokrotnym mrożeniu istnieje pewna szansa, że przy którymś z nich mięso nie zostało odpowiednio przechowane i może nam zaszkodzić.

Bardzo ważną podpowiedzią gdy wybieramy kebab, jest to, aby wybierać te lokale, które ścinają mięso i nakładają je bezpośrednio z opiekacza. Dzięki temu mięso jest świeże i ciepłe. Często lokale używają również podgrzewaczy, czyli metalowych pojemników, w których utrzymuje się stała wysoka temperatura i w których przechowywane jest cięte mięso. Choć nie jest sporą wadą, gdyż mięso i tak jest ciepłe, w takim wypadku warto poprosić sprzedawcę, aby ściął dla nas świeżo upieczoną porcję mięsa. Przeważnie nie powinniśmy mieć z tym żadnego problemu, a warto poczekać kilka minut więcej na właśnie takie mięso.

Zdecydowanie powinniśmy unikać lokali, które nie ścinają mięsa na bieżąco. Niektóre z nich mogą włączać opiekacz w celu oszczędności np. jedynie kilka razy na dzień, a następnie klientom podsmażać ścięte wcześniej mięso na oleju. Jeśli widzimy taki proceder, nie powinniśmy się na niego godzić. Mięso takie jest dodatkowo natłuszczone przez olej i nie będzie dobrej jakości.

Liczysz kalorie? Wybierz najmniej kalorycznego kebaba!

Kebab to najzdrowszy fast food ze wszystkich dostępnych szybkich posiłków, które możemy zjeść na mieście. Wybierając odpowiednie opcje kebabu, możemy uczynić z niego wręcz danie dietetyczne. Zdecydowana większość osób nie wie o tym, sądząc iż kebab jest niezdrowy. W rzeczywistości za niezdrowość tego posiłku odpowiadają głównie sosy, ser i frytki, które najczęściej lądują obok mięsa i surówki. To właśnie dodatki potrafią stanowić 50% kaloryczności posiłku. Jeśli więc chcemy, aby kebab był dietetyczny, warto wybierać opcje surówki i mięsa z małą ilością sosu. W najbardziej ekstremalnej wersji możemy zamówić kebab — samo mięso oraz wybrać ketchup zamiast sosów na bazie majonezu, który nie ma prawie kalorii. Nieco mniej kaloryczne jest też mięso z kurczaka i indyka, choć różnica nie będzie z tak duża w przypadku wyboru samego mięsa. Bardzo dobrym pomysłem, który warto wdrożyć w życie kiedy jesteśmy na diecie, jest kupowanie samego mięsa bez żadnych dodatków np. bułki, tortilli itp. Większość lokali sprzedaje same porcje mięsa w pudełkach lub kubkach, a niektóre robią to nawet na wagę. Po przyniesieniu samego świeżo upieczonego i ściętego mięsa do domu możemy zjeść je z naszymi dodatkami, które wybraliśmy świadomie ze względu na ich niską kaloryczność np. specjalnym chlebem czy małą ilością sałaty. W ten sposób możemy z kebabu uczynić nawet podstawę naszej diety i cieszyć się smakiem dobrze znanego nam kebaba bez wyrzutów sumienia.