Jak przygotować gyros? Czyli słów kilka o opiekaczach do kebaba
22 sierpnia, 2024W lokalach podających gyros konieczne jest korzystanie z różnego rodzaju urządzeń, przy czym, tym niejako podstawowym, jest z całą pewnością opiekacz do kebaba. Jak działa tego rodzaju sprzęt, z jakimi jego rodzajami można spotkać się na rynku i jak wybrać najlepszy model do swojego lokalu gastronomicznego?
Spis Treści
Kebab – czyli co?
Na samym wstępie warto odrobinę bliżej przyjrzeć się samej potrawie, jaką jest kebab, a właściwie döner kebab (z tureckiego: obracające się, pieczone mięso). Jak widać po samej nazwie, rzecz tyczy się mięsa, które jest poddawane obróbce termicznej, w dodatku w trakcie ruchu obrotowego. Warto też wiedzieć, że w oryginalnym wydaniu mięsem tym powinna być baranina – w polskich lokalach jest ona zastępowana najczęściej wołowiną i kurczakiem lub też mieszaniną obu tych mięs. Kebab wyróżnia się spośród innych dań sposobem przygotowania mięsa. Przede wszystkim potrzebny jest do tego gastronomiczny opiekacz do kebaba, czyli urządzenie, na którego miecz (rodzaj dużego, szerokiego „szpikulca”) nabija się przyprawione kawałki mięsa tak, by stworzyć dużą, spójną porcję (tak zwany wsad). Następnie stopniowo dochodzi do opiekania, z każdej strony. Wypieczone mięso jest odcinane bezpośrednio z opiekacza, za pomocą klasycznego lub elektrycznego noża i podawane następnie na różne sposoby.
Opiekacz do kebaba – czym jest to urządzenie gastronomiczne?
Przejdźmy teraz do sprawy zasadniczej, czyli urządzenia gastronomicznego, które pozwala na równomierne opiekanie mięsa. Specjalistyczny opiekacz do kebaba (czy też grill do kebaba) to sprzęt, który przydaje się w lokalach serwujących typowo wschodnie, na przykład tureckie potrawy. Dobrze doprawione i upieczone mięso, pocięte na niewielkie kawałki, można podawać w chlebkach pita, zawinięte w tortille czy też, bardziej klasycznie, w bułce, wraz z warzywami, sosami i innymi dodatkami. Urządzenie tego rodzaju powinno odpowiadać wielkością wsadu oraz wydajnością wszystkim potrzebom użytkownika. Logicznym będzie zatem wybieranie dużych, funkcjonalnych opiekaczy (mogących pomieścić nawet do kilkudziesięciu kilogramów mięsa) do lokali gastronomicznych obsługujących dziennie wielu klientów, a mniejszych grilli do kebaba do wszelkiego rodzaju food trucków czy innych, na przykład sezonowych punktów (gdzie wielkość wsadu mięsa nie przekracza kilkunastu kilogramów). Uwagę zwrócić należy również na sposób zasilania takich urządzeń. Na rynku znaleźć można modele gazowe oraz elektryczne.
Gazowe opiekacze do kebaba
Gazowe opiekacze do kebaba, zgodnie z nazwą, są urządzeniami zasilanymi gazem. To wydajne, tanie w eksploatacji grille do gyrosa, które pozwalają na równomierne przyrządzenie mięsa, zapewniając mu nie tylko prawidłową obróbkę wewnątrz wsadu, ale też możliwość uzyskania chrupkiej powierzchni na zewnątrz. Opiekacz do kebaba o zasilaniu gazowym, ze względu na paliwo, jest uznawany za mniej bezpieczny, do tego korzystanie z niego w lokalu wymaga także odpowiedniej, skutecznej wentylacji pomieszczenia.
Elektryczne opiekacze do kebaba
Drugim rodzajem są elektryczne opiekacze do kebaba, które wymagają jedynie dostępu do źródła prądu. Tym samym są to urządzenia bezpieczne w trakcie użytkowania oraz mobilne – de facto można korzystać z nich niemal w dowolnym miejscu. Dzięki wyposażeniu w termostat możliwe jest precyzyjne ustawianie temperatury pieczenia i, jeżeli zachodzi taka potrzeba, zmieniania jej zakresu w trakcie opiekania. Jednak, w odróżnieniu od gazu, prąd jest medium nieco droższym, zatem i eksploatacja takiego grilla do kebaba może być kosztowniejsza. Wybierając odpowiedni opiekacz do swojego lokalu gastronomicznego zwróć również uwagę na to, czy jest wykonany z trwałych materiałów (stal nierdzewna) oraz na wariant napędu, który wprawia w ruch miecz z umieszczonym na nim mięsem. W sprzedaży dostępne są opiekacze do kebabów wyposażone w napęd górny lub dolny – z pewnością, przy większym wsadzie, to ten drugi będzie bezpieczną i funkcjonalną opcją.